Miten suunnittella pakopeliä?

young woman painting on paper at workplace

Pakopelin suunnittelu voi alkaa 4 lähtökohdasta. Loppupuolella kaikki muut osapuolet alkavat myönteisesti vuorovaikuttaa keskenään. Mutta jostakin on tehtävä alku.

1 Tarina

Sanomme aina, että Pakopeli alkaa tarinasta. Miten tarinaa voi soveltaa peliin ja mitä siinä prosesissa sopi miettiä, siitä on sivuilamme 7 askeleen sarja.

2 Jokin erityis tehtävä

Usein Pakopelit saavat alkuunsa jostakin tehtävästä. Sanotaan sitä pelin pää tehtäväksi. Esimerksiksi haluat että aikuiset avasivat lukitun baarikaapin tai lapset karkkikaapin. Nyt tiedät mitä pelaajat lopuksi tulevat tekemään. Enää on vain keksittävä millainen polku siihen johtaa

3 Tila

Oletettaan että olette vaikka kesällä mökillä ja siellä on käytettävissä liiteri tai teltta. Niihin on vaikeista rakentaa uskottavasti prinsessa tarinaa. Mutta niihin on helppo rakentaa seillkailutarina tai tonttutarina. Tutki siis käytössä olevaa tilaa ja mieti miten tämä tila voisi tukea tarinaa jo sellaisenaan kuin se on.

4 Aihe tai tunnelma

Esimerkiksi Startreck on hyvin suosittu pelaajien keskeen, siihen aiheeseen olisi helppo luodaa myös pakopeliä. Lapsilla ovat esimerkiksi Lohikäärme ja Prinsessa tai vähän vanhemille lapsille juuri pinnalla olevan hahmon mukainen peli. Varsinkin kotioloissa pelaen tekijän oikeudet eivät rajoittaa suosittuista terinoista inspiroitumista. Ota siis rohkeasti inspiraatiota näistä tarinoista ja hahmoista ja mieti millaisia vaikeuksia kyseiset hahmot voisivat sinun pelissä kohdata.

Myöskin tunnelma voi olla hyvä liikkeelle panija. Esimekrkiksi tekeekä mieli pelata dekkaria, kauhua tai action peliä.


Tutkimalla mielessäsi näitä vaihtoehtoja huomaat niistä jonkun tai joidenkin puhuttelevan tai kutkuttelevan sinua enemmän kuin muut.

Aloita sieltä.